Rozijnentoast, brie, vijgen met Leffe-siroop

Ik ben dol op kaas maar je wil ook eens wat anders serveren dan een kaasplankje. Maak dan dit: perfect voor te bereiden en verassend makkelijk. Je moet alleen even de tijd nemen voor de saus, maar dat is meer een kwestie van geduld dan echt ingewikkelde keukenkunsten. Let wel met die siroop want dat spul is echt loeiheet!

 

Ingrediënten

 

125 gram suiker

8 kruidnagels

1 flesje bruine Leffe

4 vijgen

4 sneetjes rozijnenbrood

stukje brie

 

extra: wat crunchy nootjes

 

Werkwijze

 

Maak eerst de siroop van Leffe want die heeft wel even tijd nodig om in te koken. Doe de suiker en de kruidnagel in een klein pannetje en zet zachtjes aan. Zodra de suiker wat begint te smelten doe je de Leffe erbij. Laat inkoken tot een stroperig sausje krijgt. Dat duurt best even dus geduld! Je kunt het ook voorbereiden tot dit punt en laten afkoelen en vlak voor serveren weer opwarmen.

Snij het steeltje van de vijg en verdeel in vieren en voeg toe aan de warme siroop. Laat de vijgen even opwarmen in de siroop maar behandel de vijgen voorzichtig want je wil mooie partjes presenteren.

Toast de sneetjes rozijnenbrood in een broodrooster tot ze licht krokant zijn. Snij ze daarna in mooie rechthoeken en zet apart. Snij ook mooie plakjes van de brie.

Afwerking

 

Leg een plakje rozijnenbrood op een bord en beleg met de kaas en vervolgens de vijg en schenk er iets van de siroop over en herhaal dit met een tweede laag. Strooi er tot slot wat crunchy nootjes over en serveer direct.

 

Wijnbegeleiding

Uiteraard kun je hier dezelfde donkere Leffe als van het sausje bij serveren, maar een glas rode wijn misstaat zeker niet! Ik dronk er de Spätburgunder Erste Lage van Weingut Kranz bij die vol krachtig van smaak is en wel opgewassen is tegen de volle, wat zoete smaak van de saus en het brood maar ook goed samengaat met het romige van de kaas.

Bron: njam.tv

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *