Korenaar asperges met risotto

Opschieten moet je als dit gerechtje met korenaar asperges nog wil maken want ze zijn maar een paar weken per jaar verkrijgbaar en nu is die periode. Technisch gezien zijn het geen “echte” asperges, want zijn de dunne, sierlijke stengels van een hyacint-achtige plant. Neem anders als alternatief witte en groene asperges: zie recept/aanpassing hieronder.

Ik heb sinds een tijdje een Crockpot express en dat apparaat is echt geweldig. Ik moet echt uitkijken dat ik niet zo’n Amerikaanse verkoopster wordt, maar zo enthousiast ben ik wel over dat ding. Van slowcooker tot snelkookpan: allemaal in één apparaat en dan ook nog met een risotto stand die het echt even makkelijker maakt. Je kunt namelijk alles in één pan doen aanzetten en ’t is feitelijk klaar na 12 minuten: zie hieronder hoe ’t moet. Nix eindeloos roeren en wachten. Zonder dat apparaat lukt dit gerechtje natuurlijk ook prima hoor!

Het gerechtje is nu niet helemaal vegetarisch, maar dat is eenvoudig aan te passen door voor de risotto groentebouillon te nemen en voor de saus paddestoelenfond te nemen.

Ingrediënten

150 gram risottorijst

Bosje korenaar asperges (of anders 4 groene en 4 witte asperges)

200 gram mascarpone

0,5 liter kippenbouillon

50 gram Parmezaan snippers (of meer naar smaak) + nog extra om te garneren

2 sjalotjes

Half glas witte wijn

1,5 dl kalfsfond

Scheutje rode port

1 takje tijm

Balsamico azijn

Handje zoute aardappelchips

 

Bereiding

Risotto

Doe klein scheutje olijfolie in de pan van de Crockpot express en zet stand “saute/brown” aan. Voeg 1 van de 2 fijngesneden sjalotjes toe en bak even aan en blus af met de witte wijn. Zet apparaat even uit met “off” knop, maar laat de stekker in ‘t stopcontact voor het vervolg. Voeg de rijst toe en roer door de sjalotjes en voeg de bouillon toe. Sluit de deksel en draai ventiel op dicht en zet op stand “risotto/rijst” voor 12 minuten. Na 12 minuten uitschakelen – niet op warmhoud-stand zetten maar echt “off”– en wacht ongeveer 10 minuten om voorzichtig ventiel/deksel te openen. Mix de mascarpone en de Parmezaan erdoor tot een smeuïge massa.

Heb je geen Crockpot express: maak dan risotto op de klassieke manier in de pan door telkens in delen de bouillon toe te voegen. De hoeveelheden zijn hetzelfde.

saus

Fruit in een sauspan het andere sjalotje aan en blus af met port. Voeg takje tijm, kalfsfond en peper en zout toe en laat inkoken. Ik zeefde saus alvorens te serveren omdat de tijm helemaal uit elkaar was gevallen.

Asperges

Blancheer ultrakort de korenaar asperges en koel af in ijswater en besprenkel met een goede olijfolie.

Heb je geen korenaar asperges: dan 3 witte asperges schillen en de houterige onderkant eraf snijden en van 3 groene asperges ook de onderkant eraf snijden. Blancheer de asperges een paar minuten, koel af met ijswater en besprenkel met olijfolie en snijd in stukken. De overgebleven witte rauwe asperge schillen en vervolgens met dunsnijder mooie repen van maken en snijd ook mooie repen van de groene rauwe asperge. Breng de slierten op smaak met balsamico, olijfolie en peper en zout.

Afwerking

Zet een steekring in een wat dieper bord en vul met risotto. Leg de asperges erop en werk af met een paar kleine chipjes en wat vers geschaafde Parmezaan (en in geval van de groene/witte asperges de slierten rauwe asperges). Schenk de jus eromheen serveer direct.

Wijnbegeleiding

En wat vollere witte wijn zonder overheersend te zijn voor dit gerechtje, maar toch genoeg body om overeind te blijven bij de romige risotto en de diepe saus. Ik dronk er de Pinot Blanc reserve van Weingut Heitlinger bij en die had eigenlijk alles in huis om het tot een succes te maken: subtiel en krachtig genoeg in één wijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *