Temari sushi

Soms zie je een foto voorbijkomen waarbij je denkt: dat moet ik gewoon maken! Dat had ik bij deze sushi-bolletjes. In ‘t Japans heten ze: temari sushi. En wat blijkt ze zijn echt prima thuis te maken deze schatjes. Het enige dat je nodig hebt is een sushirijst, verse vis, eieren en wat fantasie!

Ik vroeg bij viswinkel Zee op tafel op Bankastraat een assorti vis voor sushi voor 2 personen en dan heb je meer dan genoeg voor deze schaal en nog wat om intussen te proeven.

Ingrediënten

 

assorti super verse vis naar keuze (ik nam tonijn, zalm, tataki van tonijn en wat Hollandse garnalen)

Een sushi pakket om zelf sushi te maken òf alles apart namelijk sushi rijst, sushi azijn, nori (zeewier) vellen, wasabi, sojasaus en gari (ingelegde gember)

2 eieren

kurkuma

Optioneel naar keuze aan te vullen met:

wakame salade

zalmeitjes

geschilde avocado in dunne plakjes

superdun geschaafde komkommer

superdun geschaafde radijs

extra: plastic folie

 

Werkwijze

 Bereid de sushirijst conform de instructie op de verpakking en voeg na het koken direct de sushi-azijn toe, roer door elkaar en laat afkoelen.

Kluts twee eieren luchtig en meng met wat kurkuma (voor de kleur) en wat witte peper en zout en bak een omeletje. Niet omdraaien geeft het mooiste resultaat dus bak rustig en laat de omelet vervolgens afkoelen.

Knip van het folie velletjes van ongeveer 15 bij 15cm. De maat is een indicatie dus iets in die orde van grootte. Knip zo veel velletjes als je sushi-bolletjes wil maken.

Spoel je handen met water en maak met natte handen kleine balletjes van de rijst en leg op een bord. Maak ze niet te groot: het moet ’n hapje worden dat je in één keer kunt eten.

Leg een velletje folie neer en bedenk iedere keer dat je begint met de buitenste laag. Anders gezegd, de eerste laag is de buitenkant die je ziet en de laatste toevoeging is de sushirijst. Nu kun je volledig los met je fantasie want alles kan! Snijd bijvoorbeeld dunne reepjes van de nori/omelet/avocado/komkommer/radijs of steek er kleine rondjes uit. Snijd de vis in mooie dunne plakjes en begin met het maken van kleine pakketjes. Alles is mogelijk en bedenk dat constaterende kleuren er mooi uit zien: bijvoorbeeld het groen van de wakame met tonijn of het geel van de omelet met zalm of nori.

Vouw het folie van ieder pakket tot slot dicht en maak er een balletje van dat je strak aandraait met de folie: de vulling zit dan uiteindelijk luchtdicht in een balletje van plastic. Leg de balletjes tot gebruik ongeveer 15 minuten in de koeling. Langer kan ook, maar haal ze er dan wel tijdig weer uit van te koud is jammer van de smaak.

Afwerking

Pak de balletjes voorzichtig uit het plastic en leg op een mooie schaal en let een beetje op de kleurverdeling op het bord. Werk sommige balletjes eventueel af met wat zalmeitjes of een cress. Serveer met apart erbij de sojasaus, wasabi en de gember.

Wijnbegeleiding

Dit plaatje en dan op Valentijnsdag vraagt om een lekkere champagne erbij! Neem eens een kleiner huis dan de “grote namen”, bijvoorbeeld de champagne van Collard-Chardelle: de Blanc de Blancs Cuvée Or Blanc. Een Blanc de Blancs van 100% chardonnay: een combinatie van rijp fruit, brioche, lichte houttonen en een verfijnde mousse. Heerlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *