Meloen caprese met burrata

Ik snap ook wel dat als het mooi weer is, je weinig zin hebt om lang in de keuken te staan. Maak dan dit gerechtje dat je echt supersnel op tafel kunt zetten! Ook handig: vrijwel alles is van te voren te maken/klaar te zetten – bijvoorbeeld in de ‘s ochtends – zodat je alleen nog de diverse onderdelen mooi moet “platen” op het bord.

Zet wel op tijd de burrata (en eventueel de andere elementen die je eerder voorbereidde) uit de koeling want dat komt de smaak ten goede. Voor een vegetarische variant kun je ham vervangen door wat geschaafde Parmezaanse kaas.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de “salade”

2 bollen burrata kaas

Meloenbolletjes van diverse soorten meloen (watermeloen, cantaloupe: kies maar en aan 3 halve meloenen heb je ruim voldoende)

2 eetlepels basilicum blaadjes in reepjes

2 eetlepels munt blaadjes in reepjes

8 dunne plakken mooie Parma of San Daniele ham

 

Voor de vinaigrette

60 ml goede olijfolie

1,5 eetlepel vloeibare honing

sap van 1 limoen

1 eetlepel Balsamico azijn

handvol verse basilicumblaadjes

1 eetlepel geroosterde pijnboompitten

snufje zout

 

extra: meloenbolletjeslepel

 

Werkwijze

 

Maak bolletjes van de diverse meloensoorten en zet apart.

Zet eveneens apart de gesneden munt en basilicum en maak dunne rolletjes van de plakken ham en zet apart.

Mix voor de vinaigrette alle ingrediënten samen met een staafmixer tot een gladde saus.

 

Afwerking

Plaats de meloenballetjes op de rand van een diep bord met enige ruimte ertussen. Zet de rolletjes ham ertussen en plaats de munt- en basilicumreepjes erover.

Snijd voorzichtig maar snel de burrata doormidden. De room in het midden loopt er snel uit, dus wees voorbereid door de borden vast klaar te zetten (en knoei niet over de meloenbolletjes). Leg de burrata in het diepe bord.

Schenk de vinaigrette naast de burrata en serveer.

 

Wijnbegeleiding 

 Meloen maakt het een zomers gerechtje en de vinaigrette is fris, maar door de honing ook tikje zoet wat weer goed combineert met het zoete van de meloen. De burrata is vol en romig van smaak en vraagt samen met die andere smaken om een best stevige wijn. Ik probeerde eerst een Sylvaner erbij, maar dat was matige combinatie omdat die burrata zo vol van smaak was. Tandje erbij dus in zwaarte en zo kwam ik uit bij de Chardonnay 500 premium van Weingut Zotz: heeft ook iets van tropische tonen en is vol genoeg om bij die burrata overeind te blijven. Lekker!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *