Hapje sardines met appel & kerrieschuim

Kerst is in aantocht en dus kom ik de komende weken met recepten die je kunt gebruiken voor een kerstdiner. Van uiterst simpel – deze bijvoorbeeld – tot wat uitdagender werk. Voor dit gerechtje kun je alle ingrediënten kopen in de supermarkt en je hebt ’t in 15 minuten op tafel staan: ideaal dus voor een snelle keuze! Het is ook goed voor te bereiden, dus ook dat is handig. Ik serveer het in het blikje waar de sardientjes in zaten, maar het kan natuurlijk prima op een bordje. Qua hoeveelheid moet je denken aan een wat grotere amuse/klein voorgerechtje.

 

Ingrediënten

1 blikje sardines
1 Granny Smith
1 Pink Lady
Sap van 1/4 citroen
Een handje ijsbergsla

Voor kerrieschuim
100 g room
10 g suiker
10 g kerriepoeder
1/2 bouillonblokje
400 g melk

Bereiding

Laat de sardientjes uitlekken en maak de visjes schoon door het vel en de (kleine) graatjes te verwijderen. Snij de sardientjes in kleine stukjes. Snij de beide appels ook in kleine blokjes (brunoise) en meng dit met de sardines, geef het een scheutje citroensap en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.


Breng voor de kerrieschuim de melk, de suiker, de kerrie en het 1/2 bouillonblokje aan de kook. Even laten doorkoken tot een mooie saus hebt gekregen en het bouillonblokje is opgelost. Haal van vuur en voeg de room toe en laat afkoelen. Giet de saus door een fijne zeef en doe ‘m vervolgens in een sifon en draai er 2 patronen op.

Afwerking

Snij de blaasjes ijsbergsla in dunne reepjes en leg ze in het blikje/op het bord en schep hier een lepel van het sardines/appelmengsel op. Spuit er een of twee toefjes kerrieschuim bij en serveer direct.

Wijnbegeleiding

Bij dit frisse kleine gerechtje past ook een frisse wijn, zeker ook omdat ’t de start van een diner zal zijn. Bijvoorbeeld de Weissburgunder Gutswein van Weingut Stigler: fris & licht net als het gerechtje zelf.

 bron: hapentap.be

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *