Involtini met gnocchi

 

Een heerlijk klein tussengerechtje met kalfsvlees en gebakken gnocchi. Je kunt ’t natuurlijk ook prima uitbreiden naar een hoofdgerecht maar deze versie past in ieder menu! Geen klassieke versie maar wel een erg lekkere variant!

Ik laat het vlees bij de slager in dunne plakken snijden op hun grote snijmachine zodat ik thuis alleen nog de vulling hoef te maken. Voor de mensen in Den Haag: vraag bij slagerij Matla op Bankastraat op ze een stuk kalfsfilet voor je in plakjes willen snijden op stand 2,5 van hun snijmachine en dan krijg je mooie dunne plakjes vlees waar je niets meer aan hoeft te doen. Afhankelijk van de omvang van je gerecht bestel je het aantal. Reken op 20-25 gram per plakje en als je een hoofgerecht maakt op gemiddeld zo’n 100 à 150 gram per persoon. Je kunt de involtini’s met vulling en al goed voorbereiden en in de koeling wegzetten.

De stengel bloemkool en gnocchi koop je gewoon bij de supermarkt.

Ik ga voor dit recept uit van dit tussengerechtje zoals op de foto en dan voor 4 personen.

Ingrediënten

 

Vlees en vulling

4 plakjes kalfsfilet

70 gram manchego

15 gram pijnboompitten

15 gram lichte rozijnen even geweld

Wat grover broodkruim van 1 ciabatta broodje/ 2 sneetjes wit brood (of als alternatief: 50 gram panko)

4 laurierblaadjes

1 zoete ui

Extra: stevige (tapas)prikkers

Erbij

gnocchi

Stengel bloemkool

 

Werkwijze

 

Schaaf (met een kaasschaaf) 4 plakjes manchego en rasp de rest van de manchego.

Pel van de schoongemaakte zoete ui de buitenste één of twee randen eraf (afhankelijk van de grootte van de ui) en verdeel die in 4 partjes zodat je 4 mooie stukjes ui hebt die straks aan de prikker kunnen. Snipper de rest van de ui redelijk fijn.

Bak de ui zachtjes aan in een pan met wat boter, voeg vervolgens de pijnboompitten, de rozijnen, geraspte kaas en het broodkruim toe.  Niet schrikken want dat mengsel plakt wat aan elkaar maar dat geeft niets. Laat afkoelen.

Leg de plakjes op een grote snijplank en bestrooi met peper en zout. Leg op ieder plakje vlees en plakje manchego en een kwart van de vulling. Ik vouw vaak eerst de buitenranden van het vlees iets naar binnen om de vulling en rol het vlees vervolgens op zodat de vulling aan alle kanten ingepakt zit en er niet uit kan vallen. 

Doe aan de ene kant van het rolletje een laurierblad en aan de andere kant een stukje zoete uit en steek daar een prikker doorheen.

Bak eerst de gnocchi: dat is namelijk voor een mooi resultaat geen haastklus. Rustig bakken op middel/laag vuur en regelmatig keren. Op het eind zout erover strooien.

Blancheer de stengels bloemkool een paar minuten in kokend water, giet af en spoel onder koud water.

Bak tot slot de involtini’s in een mix van olijfolie en boter in een paar minuten zachtjes aan alle kanten aan.

 

Afwerking

 

Plaats eerst de involtini, schik de stengel bloemkool ernaast en de gnocchi erbij en serveer direct.  De vulling van de involtini is smeuïg genoeg zodat je geen saus mist.

 

Wijnbegeleiding

 

Een Spätburgunder smaakt heerlijk bij kalfsvlees en zo ook bij deze involtini’s. Een wat lichtere rode wijn, maar toch vol van smaak zodat het overeind blijft staan bij het vlees en de vulling zonder het te overheersen. Echt een lekkere combinatie. Omdat het een tussengerechtje is, is zo’n lichtere rood ook prima want een overgang tussen (vermoedelijk, vaak) witte wijn van het voorgerecht en een zwaardere rood van het hoofgerecht. Ik dronk erbij de Spätburgunder Ortswein van Weingut Kranz uit de Pfalz, Duitsland.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *