Gepofte bietjes met crème van geitenkaas & komijncrumble

Ingredienten

(voor 4 personen)

 

 

bietjes

3 verschillende kleuren bieten

3 teentjes knoflook

olijfolie

balsamicoazijn

sherry-azijn

 

crumble

25 gram roomboter

50 gram bloem

25 geraspte harde geitenkaas

1 eidooier

1 tl gemalen komijn

2 el komijnzaad

 

creme

100 ml Griekse yoghurt

80 gram zachte geitenkaas

 

overig

1 el citroen

aluminiumfolie

 

Bereiding

 bietjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bietjes. De bedoeling is om drie verschillende pakketjes van aluminiumfolie te maken: anders verkleuren de lichtere bietjes als je ze bij elkaar doet. Leg op ieder dubbelgevouwen vel aluminiumfolie een bietje, teentje knoflook, scheutje olijfolie en (i) bij de rode bietjes balsamicoazijn en (ii) bij de lichtere bietjes de sherry-azijn. Vouw de pakketjes goed dicht en leg in een ovenschaal en zet 1,5 uur in de oven. Ze zijn klaar als ze zacht zijn en laat afkoelen. Let op: kookvocht uit de pakketjes niet weggooien!

 

Snij de bietjes in dunne plakjes en met behulp van steekringen steek je mooie rondjes in verschillende grootte uit. Leg ze apart tot gebruik.

 

Meng het vocht van de bietjes met olijfolie, citroensap naar smaak en eventueel nog wat peper en zout.

 

crumble

Voor de crumble laat je de roomboter smelten en voeg daar de bloem en de geraspte geitenkaas, eierdooier en de komijn in twee variaties aan toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Dit kruimelige deeg verdeel je over een ovenbakplaat belegd met bakpapier en laat 10-15 minuten garen in de oven. Check tussendoor of ’t niet te hard gaat.

 

crème

Voor de crème mix je de zachte geitenkaas met de yoghurt en voeg naar smaak peper en zout toe en doe in spuitzak en leg tot gebruik in de koeling.

 

Afwerking

 

Schik verschillende kleuren bietjes over het bord, spuit de geitenkaas ernaast en strooi de crumble ernaast en leg er eventueel nog wat cress bij. Mijn cress had mooi paars gekleurde steeltjes en die heb ik nog klein gesneden apart erbij gedaan.

 

Wijnbegeleiding

 

Het zijn allemaal best volle smaken: het aardse van de bietjes en het romige van de geitenkaas. Je kunt afhankelijk van de gang in het menu twee kanten op: wat voller wit of een lichtere rood. Bijvoorbeeld een gerijptere Weisserburgunder (bijvoorbeeld oudere jaargang van Weingut Kranz) of van hetzelfde wijnhuis een licht gekoelde Spätburgunder.

 bron: 15 gram

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *