Scheermessen met wasabi-crème

Echt een lekkere frisse start van een diner dit gerechtje en laat je niet afschrikken omdat je nog nooit iets met scheermessen hebt gedaan want het is echt super gemakkelijk te maken. Het is ook goed voor te bereiden zodat je op ’t laatst alleen nog even de diverse elementen bij elkaar moet plaatsen. Let er dan wel op trouwens dat je de komkommers niet de hele middag in de azijn laat staan, want dan worden ze wat te zuur.

Erg lekker dus, al is het wel echt een klein gerechtje; denk aan wat grotere amuse qua omvang. Dat is natuurlijk ideaal als je nog meer gangen hebt, maar als echt voorgerecht in een 3-gangendiner is het misschien wat aan de kleine kant al kun je dan natuurlijk meer scheermessen serveren.

Ingrediënten voor 4 personen

10 scheermessen
1/4 komkommer
Een scheutje sushi-azijn
Peper en zeezout
Limoenrasp
1 dl volle room
1 mespunt wasabipasta (of meer naar smaak)
Eventueel: eetbare, kleine bloemetjes

Werkwijze

Eerst de scheermessen even in een bak met koud/lauw water leggen zodat eventueel zand eruit wordt gespoeld. Laat ze ongeveer een kwartiertje staan, verder hoef je niets te doen.

Leg de scheermessen in een stoommandje en stoom ze afgedekt boven een pan met een laagje kokend water tot alle schelpen in 4 à 5 min opengaan. Niet langer laten stomen want dan worden ze taai. Hou 2 x 4 mooie schelpen apart voor de presentatie (daarom 2 extra erbij gedaan voor de zekerheid)

Laat de scheermessen afkoelen, maak ze schoon zodat je alleen het witte stuk overhebt en snijd ze in kleine stukjes.

Snijd de komkommer in fijne brunoise. Kruid met peper en zout en sprenkel er wat sushi-azijn over en zet apart.

Klop de room op met de wasabipasta en voeg iets zout toe. Proef even want ’t moet niet flauw zijn maar te pttig is ook niet lekker in dit gerecht en de ene wasabipasta is pittiger dan de andere. Start daarom voorzichtig en voeg toe naar smaak. Doe de crème in een spuitzak en leg eventueel nog even in de koeling. Wel tijdig eruit halen want te koud is minder lekker.

De eetbare bloemetjes die ik kocht bleken helaas wat te groot te zijn en ik heb er daarom dunne reepjes van gesneden.

Afwerking

Verdeel de stukjes vis over scheermessen (2 geopende schelpen per bord). Kruid met peper en zout. Plaats de komkommerblokjes ernaast. Werk af met toefjes wasabi-crème, zest en eventueel eetbare bloemetjes.

Wijnbegeleiding

Heel fris gerechtje met tikje pit van de wasabi-crème dus ik heb de wijn ook vrij licht gehouden maar wel een aromatisch druivenras gekozen om wat tegenwicht te bieden. Een riesling van weingut Kranz – de Gutswein 2018 – lekker fris maar toch vol genoeg voor dit gerechtje. Ook omdat je ’t waarschijnlijk als amuse of eerste gang serveert moet je niet starten met te heftige witte wijn want er volgt nog meer!

bron: www.hapentap.be

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *