Ceviche van coquille met mango & avocado
Echt een favoriet van mijzelf deze ceviche die ik dan ook vaak heb gemaakt voor etentjes. Het is een heerlijk voor- of tussengerecht dat lekker licht en toch vol van smaak is. Bijkomend voordeel is dat je het snel kunt maken. Je kunt het ook grotendeels voorbereid klaar hebben staan in onderdelen zodat je alleen nog de vis hoeft te “garen” in het citrussap en het bord hoeft op te maken. Voor de vegetarische variant zou je kunnen kiezen voor hele dunne plakjes champignon.
Zeker proberen dit gerecht!
Ingrediënten
4 coquille, afhankelijk van eigen handigheid in de schelp of al laten schoon maken
1 rijpe mango en evt wat citroensap
Dressing
1 el citroensap en rasp van citroen
1 el limoensap en rasp van limoen
3 el sinaasappelsap
1 el sushi-azijn
1 tl vloeibare honing
1 tl dashi bouillon-poeder
Crème van avocado
1 rijpe avocado
40 gram crème fraîche
3 el limoensap
Erbij
wat cress blaadjes naar keuze
1 el olijfolie
Bereiding
Crème van avocado
Maak eerst de crème van avocado door alle ingrediënten samen te voegen en met staafmixer of blender tot een gladde puree te mixen. Voeg naar smaak wat witte peper en zout toe. Vul een spuitzak met de crème en leg in de koelkast tot gebruik. Haal de crème er wel tijdig uit want te koud is minder lekker.
Mango
Schil de mango en snijd er redelijk dunne plakken van ongeveer 0,5-1 cm dikte. Steek met een steekring (of iets anders klein ronds of in nood een schroefdop van een wijnfles) kleine rondjes uit. Ik maak vaak twee verschillende groottes. Indien je ze niet direct gebruikt: besprenkel met wat citroensap en zet apart.
Ceviche maken
Mix alle ingrediënten voor de dressing in een laag dieper bord en zet op zij.
Snij de coquille in hele dunne plakjes met een super scherp mes.
Leg de plakjes in de dressing en laat 5-10 minuten erin “garen”.
Afwerking
Op een mooi bord eerst de plakjes coquille leggen, vervolgens de mango-rondjes, gevolgd door de crème van avocado en afmaken met wat cress blaadjes en direct serveren.
Wijnbegeleiding
Dat zoetzure en tropische tintje smeekt om een lekkere riesling erbij. Een Duitse riesling zeg ik dan natuurlijk! Bijvoorbeeld de Ungsteiner Nussriegel van weingut Rings. Wat een briljante combinatie!
bron: Ontdek het geheim van de chef