Vegan miniburgers
In de nationale week zonder vlees kan een vegetarisch gerecht niet uitblijven natuurlijk. Dan ook gelijk helemaal all the way: vegan zelfs! Al moet ik bekennen dat vegan eigenlijk per ongeluk het geval is. Ik zag namelijk een foto van deze mooie broodjes in een Duits wijnblad en wist direct dat ik die ook wilde maken en bij lezen van het recept bleek ’t vegan. Doe ik dat ook eens, al heb je in mij geen liefhebber van sojamelk gevonden moet ik zeggen.
Begin in ieder geval tijdig met de voorbereiding van de broodjes. Ingewikkeld is het allemaal niet, maar het deeg moet twee keer rijzen en dan ben je al ruim 1,5 uur verder.
Dit recept leverde 16 best redelijk grote broodjes op. Wil je de broodjes maken als aperitief hapje bij de borrel, maak dan van dezelfde recept zo’n 24-28 broodjes die je dan met één hap kunt opeten.
Ingrediënten
Voor de broodjes
7 g droge gist
1 el suiker
375 g speltmeel
1 theelepel zout
100 ml soja- of amandelmelk + 2 eetlepels om te bestrijken
75 ml bietensap
2 eetlepels raapzaadolie
wat extra speltmeel om mee te werken
1 tot 2 eetlepels zwarte chia- of sesamzaadjes
Voor de “hamburgers”
400 g witte bonen uit blik
1 ui
1 teentje knoflook
4 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel zout
zwarte peper
1 theelepel komijn, gemalen
1 theelepel zest van citroen
1 snufje gerookt paprikapoeder
ongeveer 60 g (zachte) havermout
Om te garneren
1/2 handje slablaadjes
1/3 komkommer
2 eetlepels peterselieblaadjes
1/2 rode ui
veganistische ketchup
Werkwijze
Broodjes Los de gist samen met de suiker op in ongeveer 80 ml lauw water en laat het gistmengsel ongeveer tien minuten staan.
Meng de bloem in een kom met het zout. Maak een kuiltje in het midden en voeg de sojamelk, bietensap, koolzaadolie en het gistmengsel toe. Kneed alles in ongeveer tien minuten tot een zacht deeg. Bedek de kom met een doek en laat het deeg ongeveer 60 minuten op een warme plaats rijzen.
Kneed het deeg kort op een met bloem bestoven werkoppervlak, verdeel het in (12 tot) 16 porties, vorm het tot balletjes. Leg de balletjes met voldoende tussenruimte op een bakplaat bedekt met bakpapier. Dek af en laat het ongeveer 30 minuten op de bakplaat rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de broodjes voor het bakken met een kwastje met wat sojamelk en bestrooi ze licht met chia- of zwarte sesamzaadjes.
Bak de broodjes ongeveer 15 minuten in de oven. Haal de broodjes uit de oven en laten afkoelen.
“Hamburgers”
Laat de bonen uitlekken, spoelen ze af met koud water en laat goed uitlekken.
Bak de fijngesneden ui en knoflook in wat olie in een koekenpan en zet opzij om af wat af te koelen.
Voeg de uitgelekte bonen, havermout, zest van citroen en de kruiden (zout, peper, komijn, paprikapoeder) bij elkaar en pureer (met staafmixer of blender) tot een redelijk glad mengsel. Roer daarna het uienmengsel erdoor.
Vorm van de massa met natte handen (12 tot) 16 kleine “hamburgertjes”. Verwarm in een pan twee eetlepels olie en bak ze in porties aan beide kanten in ongeveer vier minuten goudbruin. Voor het mooiste resultaat een steekring gebruiken die je in de koekenpan zet en vult met de massa.
Afwerking
Was intussen de slablaadjes schoon, centrifugeer en snij in reepjes. Snij de komkommer in (12 tot) 16 plakjes. Spoel de peterselie en dep droog. Schil de rode ui en snij in ringen.
Halveer de broodjes en bedek de onderste helft met sla, peterselie, de “hamburger” , komkommer en ui en eventueel wat ketchup. Doe de bovenkant van het broodje erop, en fixeer zo nodig met cocktailprikker.
Wijngebeleiding
Denk aan een beetje falafel-achtige smaak bij deze bonen-burgers dus dat kan ook best wat smaak in de wijn hebben. Rode wijn combineert het beste vind ik. Aan de andere kant is het geen “echte hamburger” dus serveer niet een tè zware rode wijn erbij want die walst over het gerecht heen. Wat wel, bijvoorbeeld de Behringer Spätburgunder: een wat vollere, kruidigere Spätburgunder uit Zuid-Duitsland met een warm microklimaat.
Bron: meiningers-weinwelt