King crab met avocado

Ik zag op Instagram zoiets voorbij komen en dat heb ik een beetje freestyle nagemaakt. Je kunt natuurlijk helemaal los gaan en ook de king crabsalade zelf maken, maar waarom al die moeite als je ook een lekkere variant kunt kopen? Ik kocht deze king crab salade kant&klaar bij Simonis bij de haven in Scheveningen.

Pasen is ook weer in aantocht en dan begin je toch eens na te denken over een paaslunch/diner. Beetje voorjaar op tafel is de insteek en in dat kader maakte ik als test dit gerecht. Mag zeker blijven zo lekker!

Dit gerechtje kun je verrassend snel thuis in elkaar zetten. Ik moet bekennen dat ik een halve avocado verprutst heb op de mandoline – mijn mooie plakjes lagen samengeplet onder de mandoline op elkaar en waren nauwelijks meer van elkaar te krijgen. Dus netjes ieder plakje stuk voor stuk op ’t plastic leggen. Heb je geen mandoline, gebruik dan een kaasschaaf  met ietsje dikkere plakjes als resultaat. Afwerken met kleine eetbare bloempjes lijkt me ook mooi, maar die kon ik dit keer in de buurt niet kopen helaas.

Een vegetarische variant heb je ook snel op tafel met een andere salade – misschien wel van aangemaakte krulsla, wat kleine tomaatjes en wat nootjes – als vulling.

Dit recept leverde twee best grote rolletjes op. Prima voor een driegangen-diner of grotere eters, maar met meer gangen moet je de hoeveelheid wat aanpassen door minder salade als vulling te gebruiken en/of de rolletjes iets minder lang te maken.

Ingrediënten

1 rijpe avocado (en misschien 1 extra als de eerste van binnen tegenvalt of je er eentje verprutst zoals ik)

200 gram kring crab salade

peper en zout

voor garnering: wat cress, klein handje zeekraal en zest van citroen

 

Werkwijze

Blancheer de zeekraal even heel kort, snij in kleine stukjes en zet opzij.

Leg een stuk plastic folie op een snijplank/werkblad.

Pel de avocado en snij met mandoline mooie dunne plakjes en leg die licht overlappend naast en op elkaar op de folie. Uiteindelijk heb je een laagje avocado van ongeveer 13 bij 7 cm. Komt niet zo precies die maat, meer ter indicatie en kijk ook even naar de maat van het bord waar je ’t op serveert want dat bepaalt de lengte van je rol.

Bestrooi de plakjes avocado met peper en zout.

Verdeel de king crab salade in een lange baan – zeg maar een dikke streep – in het midden over de lengte van de avocadoplakjes. Vouw voorzichtig de ene van de folie met avocado over de vulling en haal voorzichtig de folie weer weg. Doe hetzelfde vervolgens met de andere kant van de folie/avocado. Je hebt nu een ingepakte rolletje gekregen met de “opening” naar boven. Snij de beide uiteindes mooi recht af.

 

Afwerking

Nu komt ’t moeilijkste deel van alles: je moet de rol heel voorzichtig omgekeerd op het bord weten te krijgen. Ik gebruikte een dunne spatel (of anders een kaasschaaf) die ik eronder schoof zodat je ‘m kunt oppakken en met een beetje mazzel kunt omkeren. Maak af met zeekraal, cress en zest.

 

Wijnbegeleiding

Door zowel de avocado als de salade  is het best een vol romig gerecht waar je ook best een vollere witte wijn bij kunt schenken. Bijvoorbeeld de Chardonnay Arzheimer am Fürstenweg van weingut Kranz. Lekker vol glas zonder dat het log of zwaar is of dat het hout te veel overheerst. Nu al weer zin in!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *