Gnocchi met salie
Zo simpel maar zo lekker zelfgemaakte gnocchi met salieboter en parmezaanse kaas. Ik moet nog iemand tegenkomen die dit niet lekker vindt
Ook goed voor te bereiden, maar als je ’t deeg een dag vooruit maakt, leg ’t dan even in de diepvries want anders verkleurt ’t lelijk.
Ingredienten
500 gram ongeschilde gewassen aardappelen |
250 gram bloem |
1 eidooier |
olijfolie |
20 gram roomboter |
1-2 el gehakte salie |
Nootmuskaat & zout |
Werkwijze
Spoel de aardappels schoon, maar schil niet en kook ze beetgaar in ruim, gezouten kokend water.
Giet de aardappels af en laat iets afkoelen en verwijder het vel.
Haal de aardappels door een pureeknijper.
Meng de bloem met de gemalen aardappels en de eidooier. Kneed alles samen tot een soepel deeg en breng op smaak met nootmuskaat.
Maak een lange rol van ongeveer 1/4 van het deeg en snijd er vervolgens kleine gnocchi’s van. Hou er rekening mee dat de gnocchi’s groter worden als ze gekookt zijn, dus maak ze niet te groot. Om ’t echt af te maken, haal je de gnocchi’s per stuk even langs een grove rasp/deuk je ze iets in met een vork voor een fijne kartel in het deeg.
Kook ze beetgaar in ruim kokend water met olijfolie en zout. Ze zijn klaar als ze komen boven drijven.
Smelt op lage temperatuur de boter voeg de gehakte salie toe.
Afwerking
Giet de gnocchi af en schep voorzichtig door de boter met salie. Rasp met een fijne rasp de parmezaanse kaas eroverheen en serveer direct!
Wijnbegeleiding
Dit is een gerechtje met een wat aardse smaak door de aardappel en de romige smaak van de boter en de kaas. Daar past een wat vollere witte wijn bij, bijvoorbeeld de Zotz Chardonnay Premium. Vol, romig bijna maar geen “bak hout” erbij zodat het toch een frisse wijn blijft. Lekker!