Chique uiensoep
Ik moest het gewoon maken: de fraai gepresenteerde uiensoep van de [hapentap.be] en het bleek een succes. Wat een heerlijke smaken en die gebraiseerde sjalot smelt werkelijk waar op je tong en de presentatie helpt natuurlijk ook mee aan dit succesnummer. Maar ik stelde een gedeeltelijk vegetarisch menu samen en deze gang leek me vrij gemakkelijk aan te passen en dat ik was ik deed. Dit is de vegetarische versie die qua smaak niets onderdoet aan de originele versie! Voordeel van dit gerechtje is dat je het – zeker als (tussen)gang bij een diner – gemakkelijk allemaal kunt voorbereiden. Op het laatste moment de voorbereide sjalotten even onder de grill, de soep opwarmen, opmaken en klaar!
Bereidingsduur: ongeveer 1,5 uur
Ingrediënten
Voor de uiensoep:
2 zoete uien
Tijm
Laurier
7,5 dl groentebouillon
Peper en zout
Voor de gebraiseerde sjalot:
2 grote (of banaan)sjalotten
2 dl bospaddestoelenfond
1 dl bruin bier
Lichtbruine basterdsuiker
Voor de crumble van brie:
25 g Indische gebakken uitjes
25 g korst van brie
1 el mosterd
30 g panko
Voor de crème van brie:
150 g van het witte, romige deel van de brie
1 dl melk
1 g agar-agar
Peper en zout
Voor de afwerking:
Mosterd cress
Voor de liefhebber (ik niet, en daarom dus niet op de foto) 4 appelkappertjes
Bereiding
Voor de uiensoep:
Pel de uien en snipper ze fijn.
Stoof de ui bruin in boter op een zacht vuurtje.
Voeg de bouillon toe en laat samen met enkele takjes tijm en een laurierblaadje zachtjes sudderen gedurende 30 min.
Passeer de soep door een fijne zeef en kook nogmaals op.
Breng de soep op smaak met zout en witte peper.
Voor de gebraiseerde sjalot:
Pel de sjalotten en snijd ze in tweeën over de lengte (als je niet de uiteindes eraf snijdt zoals misschien anders zou doen, dan blijft de vorm beter in tact)
Bak ze aan in boter op een zacht vuurtje, blus met bier en bruine fond en laat réduire à sec. Dit is droogkoken, tot er bijna geen vocht meer in je pan is. Geen haast bij dit onderdeel en neem de tijd want dat duurt eventjes en tot en met dit punt zou je dit onderdeel kunnen voorbereiden.
Leg de sjalotten op een bakplaat of ovenschaal en bestrooi ze met lichtbruine basterdsuiker.
Warm ze à la minute op onder de grill.
Voor de crumble van brie:
Mix alle ingrediënten samen in de blender of keukenmachine
Strooi uit op een bakplaat en bak af in de oven op 150° C tot mooi droog. Dit duurt ca. 10 minuten, maar hou je oven in de gaten want ’t moet niet te donkerbruin worden.
Voor de crème van brie:
Kook de melk op samen met de agar-agar.
Hak de kaas fijn en giet de melk erop. Meng goed tot een egale massa. Kruid naar smaak met peper en zout en mix glad met een staafmixer.
Laat afkoelen en bewaar in een spuitzak.
Afwerking
Spuit de crème van brie als bol in een diep bord of kom. Strooi er de crumble over en naast.
Leg het half sjalotje naast en eventueel het appelkappertje
Werk af met mosterdcress (wat ik vergat…)
Serveer de soep in een kannetje apart (want anders wordt de crumbe te snel zacht)
Wijnbegeleiding
Ga voor een vollere, droge witte wijn. Niet te zuur want dat past niet goed bij het zoete van de soep. Een chardonnay zou kunnen, maar neem dan geen nieuwe wereld variant die vol op hout is gerijpt, maar een iets ingetogere versie. Geweldig hierbij was Heitlinger Pinot Pinot GG; dat mooie ronde en gerijpte in de smaak combineerde echt super goed met deze wijn.
Bron: www.hapentap.be