Gruyèremadeleines
Makkelijker dan deze madeleines ga je het niet krijgen. Mijn 8-jarige dochter Claire heeft ze eigenlijk geheel zelf gemaakt, dus ik wil maar zeggen: kan niet misgaan. En wat een lekker resultaat: luchtig cakejes met een hartige kaassmaak. Je zou eventueel ook de Gruyère kunnen vervangen door Parmezaan: is ook erg lekker. Ik heb ook recepten gezien met rozemarijn, lavendel of wat Italiaanse kruiden erdoorheen, maar ik vind dat afbreuk doen aan de lekkere subtiele kaassmaak dus ik maak ze zonder toevoeging. Mocht je toch wat extra’s willen: denk qua hoeveelheid aan maximaal een theelepel. Deze madeleines zijn een lekker aperitiefhapje en prima voor te bereiden dus ideaal!
Ingrediënten (voor ongeveer 24 mini of 12 grote madeleines)
45 gram bloem
1 tl bakpoeder
1 ei
80 gram Griekse volle yoghurt
65 gram Gruyère + extra voor afwerking (dus met korst eraan minstens 100 gram kopen)
peper & zout
extra: ingevette madeleine bakvorm
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden op onder- en bovenwarmte (of anders hetelucht).
Meng de bloem, bakpoeder, ei en yoghurt en mix het geheel met mixer goed door elkaar. Voeg vervolgens de fijn geraspte Gruyère erdoorheen en voeg naar smaak wat peper en zout toe. That’s it.
Vul de madeleine vormpjes voor ongeveer de ½ tot maximaal ¾ met de vulling en zet ongeveer 15 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat afkoelen buiten de oven.
Afwerking
Serveer de madeleines met wat fijn geraspte Gruyère eroverheen.
Wijnbegeleiding
Deze hartige madeleines zijn een lekker hapje bij een glas sekt als aperitief. Bijvoorbeeld de Pinot brut van Weingut Stigler: een wat vollere rosé sekt uit de
bron: foodies